top of page

Land Art 

Elke woensdag hebben wij onze praktijklessen, en in die praktijklessen hebben wij tijd om ons te richten op andere opdrachten naast onze vaste integrale periode's. Voor de aankomende weken hebben wij een Land Art project die wij mogen uitvoeren in Huize Dahme in Lochem. 

Hiervoor zijn wij met zn allen in groepjes verdeeld samen met de opleiding Bloem. In deze groepjes maken wij een groot object wat bestaat uit alleen maar wilgentakken, die wel tot 2,5 meter de lucht in kunnen gaan. 

Voor het begin van deze opdracht hebben we een bezoek gepleegd aan huize Dahme en daar natuurfoto's gemaakt om zo een beeld te krijgen waar we de wilgentakken wilden presenteren. Hierna zijn er schetsen uitgekomen.

De boom staat voor nieuw leven, de wilgentakken kruipen bij de boom omhoog zodat het lijkt dat de boom uit zijn schulp kruipt. 

De stoel was een nadenk plek voor mensen om zo even in hun eigen wereldje terecht te kunnen komen. 

Ons uiteindelijk ontwerp werd de harp. de functie va de harp was het gevoel van  harmonie, iedere bewonder in huize Dahme leeft in harmonie met een ander.

Huize Dahme heeft 12 bewoners, dus kreeg iedere bewoner een eigen snaar, dit zorgt voor een connectie tussen het kunstwerk en de bewoner zelf. Zo maakt het eigen en speciaal. 

Ook geeft elke snaar een ander "geluid" omdat iedereen een eigen verleden heeft, met een eigen verhaal, dit kan uitlopen tot een storytelling tussen de bewoners, dat ze benieuwd zijn naar elkaars levensverhaal.

Nadat alles afgerond was, hebben wij wilgentakken verzameld en daar een basis van gemaakt. 

we zijn begonnen met een basis van een tak die 2 kanten uit gingen, dit was een mooie basis voor de ronding aan de onderkant, de tak aan de onderkant gaat de grond in om zo stevigheid te creëren. 

Vanuit de vorm van de gespleten tak hebben wij een boog gemaakt en deze ondersteund met het gebruik van de zakkentrekker (zie foto) voor het verdikken van de wilgentakken.

Nadat er een goedkeuring werd gegeven voor het ontwerp hebben wij allemaal proefjes gemaakt om te kijken of het wel een goed idee was om uit te voeren. 

Zo zijn er bepaalde bindmethoden uitgeprobeerd zoals wikkelen met touw, of gebruik maken  van een zakkentrekker. Een zakkentrekker is een staaf met een haak, dat als je die omhoog trek, dat die gaat draaien, zo draait de haak het metaal vast voor extra stevigheid. 

Ook was het belangrijk om te kijken of de krullen er wel mooi in wouden komen want als dat niet lukte was de sierlijkheid van het object weg en dan zou jammer zijn geweest voor de bewoners. 

Toen zijn we begonnen met de vorming van de harp. Ook deze hebben we verstevigd met het staaldraad van de zakkentrekker. 

De krullen hebben we apart van het object gemaakt en deze later bevestigd aan de punten van het object. 

Door het object zijn er 2 takken doorheen geweefd om zo een basis te hebben voor de snaren van de bewoners, de snaren zullen dan een goede stevigheid hebben.

Nu de goede basis af is, zijn de snaren er doorheen geweefd. En hebben we deze buiten neergelegd om de laatste wilgentakken er aan te kunnen bevestigen en dit zodra gaan opruimen zodat ze in het praktijk lokaal verder kunnen met de andere lessen. Want bezig zijn met al die wilgentenen neem heel veel ruimte in beslag. 

Ook moesten we een creatief proces maken, Dit hebben we gerealiseerd door een blanco sketch boekje te halen en deze te gaan versieren met ons proces. De voorkant is gemaakt met een mini wilgen harpje, die vast is gebonden om het boekje heen.

Toen alles was afgerond en klaar was om vervoerd te worden was er 1 groot probleem.. Het paste allemaal niet meer in de aanhanger, waardoor het 1 groot gedruk en geprop werd. Dit kwam in nadele van veel studenten onder andere ons. Voordat ons project in de aanhanger werd gelegd was het nog heel stevig, totdat we aankwamen bij Huize Dahme, toen liep alles de soep in. Het was heel onstabiel en kon op ieder moment kapot gaan. 

Dit zagen we al aankomen en hebben bij voorbaat stevige takken meegenomen, en hebben we de randen van het project verstevigd, nu kan die iedere zware storm aan !

Toen kregen we problemen om het in de grond te krijgen, de harp is nou eenmaal 3,5 meter hoog, dus het werd 1 grote klus met tijdsuitloop. We wouden het in een perkje presenteren, want het perkje zag er heel mooi uit. Helaas hebben we het perkje voor niks "vernield"

Dus hebben we om hulp gevraagd, Pien Vleer schoot ons te hulp. Nadat we alle koppen bij elkaar hadden gestoken zijn we eruit gekomen om het te presenteren aan de brug, deels in het water.

Dit was een goed idee ! Nadat we alles vast hadden gebonden was het zo stevig, dat het iedere stoot aan kon.

Wij mogen supertrots zijn op het resultaat wat wij hebben mogen behalen !

Huize Dahme was er zeer enthousiast over en laat zit zeker meekomen op de kunstroute die georganiseerd wordt 

Fleur, Maxime en Ilse hebben uitstekend hun best gedaan, door deze goede samenwerking hebben we dit mooie resultaat mogen behalen. Tijdens het reflectie gesprek was Mevr Vleer ook heel erg blij met ons en we hebben elkaar goed beoordeeld over de groepssamenwerking 

bottom of page