Persoonlijkheidstesten
Belbin Format Test
Bij deze test word er gekeken in welke teamrol jij terecht kan. De test heeft 7 categorieën en in elke categorie kan je 10 punten geven bij zinnen van A tot en met H. aan het einde vul je het basistabel in en schakel je daarna over naar het zelf-perceptie omzettingsformulier
Wanneer de tabel is ingevuld moet je de rijen uitrekenen waar jij jou punten hebt neer gezet, en vanuit die rij kom je uit waar jij het meeste heb gescoord en welke teamrol het beste bij jou past.
Nadat ik het formulier had ingevuld kwam bij mij de meeste punten uit bij VZ (de voorzitter
1. Voorzitter
Stabiel, dominant, extrovert. De voorzitter houd de werkwijze van het team onder controle en laat de kracht van ieder teamlid zo goed mogelijk tot in zijn recht komen. Geen buitengewone intelligentie, evenmin bijzondere creatieve gaven. Wel kalmte realisme en nuchterheid. Tolerantie genoeg om te luisteren naar anderen, sterk genoeg om adviezen naast zich neer leggen.
Deze test komt het meest overeen met mijn karakter en persoonlijkheid, ik kan mij hier goed in vinden.

Kolb
Bij de persoonlijkheidstest van Kolb heb je 4 uitgangspunten. Die zijn :
- Beslisser
- Dromer
- Doener
- Denker
Waar ik mij zelf het meest heb gevonden is de beslisser en de dromer. Omdat ik goed mijn beslissingen kan nemen en altijd droom over waar ik mijzelf later vind en hoe mijn toekomst eruit ziet in het bedrijfsleven en wat ik dan kan behalen en durf te dromen wat ik kan halen.
En naarmate de uitgangspunten heb ik de persoonlijkheidstest hieronder gedaan :
DE UITSLAGEN
Je hebt een praktische leerstijl.
Dat wil zeggen dat je het liefste leert door te doen. Door dingen (met je handen) uit te proberen, kom je erachter hoe iets in elkaar steekt en in zijn werk gaat. Je gaat daarbij vooral op je gevoel af, zonder meteen heel diep na te denken of te kijken hoe iets moet. Bovendien houd je van duidelijkheid: om iets te leren moet het probleem en/of de leerstof voor jou concreet en helder zijn. Met abstract of onduidelijke informatie kun je niet zo veel. Je leerstijl heeft grote voordelen. Je blijft niet hangen in gedachten of getwijfel, en bent niet bang om iets nieuws te proberen. Je bent actief bezig. Gaat het niet in één keer goed, dat probeer je het gewoon nog een keer.
Jouw motto is:
Niet zeuren, gewoon doen!
Tip: Vertrouw je in álle situaties op de praktische leerstijl dan kun je tegen jezelf aanlopen. Bijvoorbeeld in situaties waarin het probleem of de leerstof niet zo duidelijk is. In dat geval kun je beter eerst even goed kijken en nadenken. Hoe zit het probleem in elkaar? Hoe lost de docent het probleem op? Wat staat er precies in het boek?
Beroep of studie:
Bij deze leerstijl past vooral een 'doe-studie' en/of 'doe-beroep': een beroep waarin je met je handen moet werken of waarin het aankomt op actie en het kordaat nemen van beslissingen. Je moet niet teveel of te diep na moeten denken, maar gewoon kunnen doen waar je goed in bent.
En verder:
Dat je een praktische leerstijl hebt, wil niet zeggen dat je niet op een andere manier kúnt leren of geen andere studies of beroepen kunt doen. Zoals gezegd, beschikken mensen over meerdere leerstijlen. Uit de test kwam dat je minst favoriete stijl de nadenkende leerstijl is.
Mensen met een nadenkende leerstijl leren het liefst door goed na te denken. Ze gebruiken vooral graag het gezonde verstand en houden van redeneren. Ze analyseren de leerstof aandachtig en proberen de grote verbanden er in te ontdekken.
Roos van Leary
De test van Roos van Leary bestaat uit 8 karakters. De leider, de koppige, de stille, de onzekere etc.
Bij deze test kom je erachter bij welke van de 8 jij thuishoort en wat bij jou persoonlijkheid past.
Je uitslag
De Roos van Leary maakt onderscheid tussen boven- en ondergedrag en tussen samen en tegen. Op basis van deze twee assen komen vier rollen tot stand.
Boven-onder:
Iemand die bovengedrag vertoont heeft de neiging zich dominant op te stellen. Iemand die ondergedrag vertoont heeft de neiging zich meer afwachtend, volgzaam op te stellen.
Samen-tegen:
'Samen' slaat op samenwerken. Dit duidt vaak op een mensgerichte instelling. Mensen met dit gedrag zullen zich over het algemeen vriendelijk opstellen. 'Tegen' duidt op een meer functionele instelling. Mensen met dit gedrag zullen zich vrij zakelijk opstellen en zijn niet primair gericht op samenwerken.
De combinaties tussen deze twee assen leiden tot de vier rollen; leidingnemend, aanpassend, defensief en aanvallend.
Op basis van je antwoorden is bepaald welk van deze vier rollen het beste op je van toepassing is.
Volgens je antwoorden ben je het beste te typeren als enigzins Aanvallend.
Aanvallend
Een aanvallend persoon is over het algemeen initiatiefrijk en zakelijk. Hij of zij handelt vaak uit eigen belang en niet uit dat van de ander of de groep. Aanvallend ingestelde personen zijn vaak streng, koelbloedig en autoritair. Andere typeringen die vaak van toepassing zijn; zelfverzekerd, uitdagend, dominant. Zeer aanvallend ingestelde personen kunnen bazig overkomen of hebben de neiging te commanderen.
Uitlokken van gedrag
Als iemand zich aanvallend opstelt, zeker als dit gedrag krachtig wordt ingezet, zal dat bij de ander defensief gedrag oproepen. Indien ongewenst, kan aanvallend gedrag het beste worden weerstaan met leidingnemend gedrag. Hierdoor wordt een aanvallende persoon gedwongen zich meer volgzaam op te stellen
De test sluit reeds aan op mijn persoonlijkheid omdat ik zelf ook het liefst dingen uit mijzelf wil doen en zelf behalen. Ik kan mijn punten duidelijk maken en ook aan een ander.
Roos van Leary en de Big five
Deze Roos van Leary test is vrij kort en niet genormeerd. De uitslag is dus slechts indicatief. Bovendien is de Roos van Leary geen model om iemands karakter vast te stellen; het gaat bij de Roos van Leary om gedragingen en gedragspatronen. Hoe je met je eigen gedrag bij de ander een bepaald gedrag oproept en omgekeerd. Een test die wel je persoonlijkheid meet en daarmee laat zien hoe je doorgaans, van nature, ten opzichte van anderen zult gedragen is de Big Five. De Big Five persoonlijkheidstest is een van de meest gebruikte persoonlijkheidstests.
Twee van de vijf assen op de Big Five testen meten iemands inter-persoonlijke gedrag wat bepalend is voor hoe iemand zich ten opzichte van andere zal gedragen en wat voor gedrag hij of zij daarmee oproept. Deze twee assen zijn vriendelijkheid (meegaandheid) en extravertheid. De combinatie van deze twee assen leidt tot vier mogelijke scores en daarmee vier vormen van samenwerken, soms ook wel conflicthanteringsstijlen genoemd
